Veelgestelde vragen

Lode heeft CleanQueen speciaal ontwikkeld om makkelijk te zijn in gebruik. Heb je toch nog vragen? Dan beantwoordt hij ze graag live via de chat. Maar omdat hij niet de klok rond meteen beschikbaar is, helpen deze veelgestelde vragen je ook alvast verder.

 

Over jouw juweel:

- Hoe weet ik of mijn juweel goud of zilver is? En wat als het verguld is?

Als je juweel goud of zilver is staat er een keurteken in. Dat is een minuscule stempel met een cijfer. Het cijfer hangt af van het goud- of zilvergehalte. Vb. 750 voor 18 karaat goud. Het kan natuurlijk zijn dat het keurmerk eruit gesleten is of dat het juweel niet officieel gekeurd is. Zoek de eventuele stempel op via google om te bepalen welk gehalte jouw juweel heeft.

Gouden of zilveren juwelen maak je schoon met CleanQueen goud of zilver. Voor alle andere juwelen kies je CleanQueen juwelen.

- Hoe weet ik of mijn juweel witgoud of zilver is?

Aan het keurmerk kan je het verschil herkennen. Is dat te klein of twijfel je, gebruik dan voor de zekerheid alleen CleanQueen juwelen.

- Wat als mijn juweel verschillende soorten goud combineert?

Soms bevatten juwelen een combinatie van geel-, wit- en/of roze goud. In dat geval is het zeker het veiligst om CleanQueen juwelen te gebruiken. Maar voor hele vuile juwelen - lange tijd niet gedragen - mag je gerust ook CleanQueen goud gebruiken. Het product lost mogelijk wel heel fijne laagjes rodium op, maar dat zal bij een heel vuil juweel niet opwegen tegenover de nieuwe, mooie fraaie glans!

- Mag wit- of roze goud in CleanQueen goud?

In principe lost CleanQueen goud fijne laagjes rodium op waardoor je moet opletten met in wit goud gerodieerde delen van een juweel . In de praktijk is dat met het blote oog bijna niet te zien en gebruiken we zelf ook CleanQueen goud voor wit- en roze gouden juwelen. Volg alleen wel de andere voorschriften: niet langer dan 3 minuten onderdompelen, eventueel enkel schrobben met het bijgevoegde borsteltje …

- Wat zijn poreuze edelstenen?

Poreuze edelstenen zijn edelstenen die vloeistof opnemen als ze ermee in aanraking komen. Daarom is het niet aan te raden om ze onder te dompelen in CleanQueen juwelen. Probeer het sieraad te reinigen zonder de steen nat te maken. Schrob de plek rond de steen schoon met het borsteltje en spoel goed na. 

Voorbeelden van poreuze edelstenen zijn: parels, turkoois, kwarts, malachiet, tijgeroog, lapis ...

- Wat zijn halfedelstenen?

Er zijn maar 4 edelstenen: diamant, saffier, robijn en smaragd. Alle andere edelstenen zijn volgens de volksmond halfedelstenen. Dat heeft te maken met de hardheid van het kristal. Daarom is het niet aan te raden halfedelstenen onder te dompelen. Je schrobt ze beter schoon met CleanQueen juwelen.

- Hoe laat ik een parel, doffe poreuze of halfedelsteen toch weer glanzen?

Wat je niet zelf kan schoonmaken, daarvoor kan je terecht bij je juwelier. Doe dat zeker 1 keer per jaar en je zal altijd mooi uitblinken. 

 

Over juwelen reinigen:

- Hoeveel keer moet ik mijn juwelen schoonmaken?

Juwelen schoonmaken die je natuurlijk niet alleen omdat ze dan mooi zouden blinken. Ook hygiëne is belangrijk. En dan is één keer per week je sieraden reinigen zeker niet teveel. Om dat snel en zonder vuile handen te doen is er CleanQueen. 

Daarnaast ga je - net als met je wagen - ook best één keer per jaar voor een extra grondig onderhoud naar je juwelier. Dan wordt niet alleen het hardnekkige vuil losgetrild, maar worden ook mogelijke krassen weggepolierd.

- Kan ik mijn juwelen niet gewoon schoonmaken met water en zeep?

Er doen veel cowboyverhalen de ronde op het internet over hoe je jouw juwelen schoon kan maken. Met zeep, afwasmiddel, bakpoeder, tandpasta … Die huis-tuin-en-keukenmethodes hebben meestal gemeen dat ze best wel wat tijd nemen en het resultaat niet al te spectaculair is. In tegenstelling tot die methodes verwijdert CleanQueen niet alleen vuil en vet, maar zorgt er ook voor dat de juwelen nadien mooier opdrogen. Bovendien gaat het sneller en worden je handen niet vuil.

- Hoe komt het dat juwelen hun glans verliezen?

Juwelen verliezen hun glans door stof, vet (vingerafdrukken, zweet, crèmes, huidschilfers, ontsmettingsmiddelen …) en door de kalk in het water dat voor droogplekken zorgt. Bij gouden of zilveren juwelen treedt er ook oxidatie op en dat uit zich in een roodachtige of grijszwarte schijn.

CleanQueen goud en zilver lossen die oxidatie op. CleanQueen juwelen daarentegen zorgt dat het vuil en vet verdwijnt en dat het juweel terug mooi en zonder kringen opdroogt.

- Waarom zou ik mijn juwelen reinigen?

Iets wat gemaakt is om je te doen uitblinken draagt daar vaak ook de sporen van. Zelfs al ziet je juweel er nog niet vuil uit, toch komt er al heel wat vuil vanaf wanneer je het met een speciale juwelendoek opwrijft. Bovendien is het ook een kwestie van hygiëne. Je handen was je toch ook regelmatig? Het is daarom aan te raden als je je juwelen vaak draagt, ze minstens één keer per week schoon te maken. En één keer per jaar laat je ze best schoonmaken en polieren bij een juwelier. Dan verdwijnen ook alle krassen.

- Haalt CleanQueen ook krassen weg?

Helaas, een magisch middel om krassen te laten verdwijnen is CleanQueen niet. Daarvoor moet je naar de juwelier om je juwelen of eventueel je stenen te laten polieren. Doe dat één keer per jaar. En gebruik tussentijds CleanQueen om je juwelen schoon te houden van vuil, stof, vet, kalk en corrosie.

- Wat kan ik doen tegen de geelgouden schijn van mijn juweel in witgoud?

Bij oxidatie krijgen geelgouden juwelen een roodachtige - en zilveren juwelen een zwartgrijze schijn. Maar een juweel in witgoud kan ook een geelgouden schijn krijgen. Dat is niet te wijten aan corrosie, maar aan het slijten van de rodiumlaag. Hier zal CleanQueen niet veel aan kunnen veranderen. Je gaat best langs bij je juwelier om je juweel te laten her-rodiëren.

 

Over het gebruik van het product:

- Hoe lang duurt het om mijn juwelen te reinigen met CleanQueen?

Er doen heel veel verhalen de ronde over hoe je je juwelen schoon kan maken. CleanQueen blinkt uit in eenvoud: onderdompelen, schrobben, spoelen en drogen. Allemaal in max. 3 minuten. Je hebt niet veel nodig en je hoeft je handen niet vuil te maken.

- In welke volgorde moet ik CleanQueen gebruiken?

In principe kies je het potje CleanQueen dat bij je sieraad past. Alleen bij gouden en zilveren sieraden is het aan te raden om niet alleen CleanQueen goud of zilver te gebruiken, maar ook na te behandelen met CleanQueen juwelen. Het eerste doet vooral de oxidatie verdwijnen, terwijl het tweede ook vet, vuil, stof verwijdert én je juweel mooier laat opdrogen.

- Hoe lang kan ik CleanQueen bewaren?

De CleanQueen formule blijft op zijn krachtigst tot 6 maanden na opening, maar is zeker een jaar houdbaar. Elk potje dat je wordt toegestuurd is vers voor je gemaakt, zodat je het zo lang mogelijk kan gebruiken. Bij zeer intensief gebruik kan het natuurlijk zijn dat je best sneller vervangt.

- Waarvoor kan ik CleanQueen nog gebruiken?

In principe kan je CleanQueen juwelen gebruiken voor al wat blinkt en waar je vet of vuil van wil verwijderen of mooier wil laten opdrogen. Daarnaast ontwikkelden we al speciale varianten voor gouden of zilveren juwelen (met extra anti-oxidatie), brillen (met een speciaal ultrasoon toestel) en smartphone (met handige druppelteller). Die laatste twee zijn binnenkort ook beschikbaar in de webshop.

- Wat als mijn juweel niet in het potje past?

Een zilveren- of verzilverd bestek of een groter juweel past mogelijk niet in het potje. Dan is het mogelijk om CleanQueen over te gieten in een groter recipiënt of het borsteltje te gebruiken om schoon te schrobben. Contacteer ons via mail of chat voor grotere verpakkingen.

- Wat als ik mijn juweel langer dan 3 minuten onderdompel?

In principe is het zelfs niet nodig om je juweel 3 minuten ondergedompeld te laten. Van zodra je het in de vloeistof brengt, zie je de werking van het product. We raden je wel niet aan om het veel langer in de vloeistof te laten weken (bijvoorbeeld de hele nacht). Dat is voor niets nodig: het gaat je juweel niet nog schoner maken. 

- Wat als ik parels onderdompel?

Parels zijn poreus en CleanQueen kan hun beschermlaag aantasten. Het is niet aan te raden je parels zelf te willen poetsen. Breng ze naar je juwelier, die maakt ze weer helemaal schoon als nieuw.

- Wat doet CleanQueen niet?

CleanQueen is vetoplossend, anti-corrosief en verbetert het droogproces. Het verwijdert uiteraard geen krassen en kan ook geen witgouden juwelen opnieuw witter maken. Daarvoor ga je langs bij je juwelier.

 

Over de samenstelling van het product:

- Wat als ik CleanQueen heb gemorst?

CleanQueen is een product dat relatief veilig is. Toch raden we je aan om je voorzorgen te nemen tegen morsen. Lees de veiligheidsvoorschriften op je potje of vraag de uitgebreide veiligheidskaart aan. Als je CleanQueen op je kleren hebt gemorst, blijft er mogelijk een vlek achter. Die is afkomstig van de kleurstof in het product, niet het product zelf. Dompel zo vlug mogelijk de vlek onder in lauw water en behandel zoals andere kleurstofvlekken.

- Is CleanQueen gevaarlijk?

CleanQueen is onderhoudsproduct dat het label ‘Schadelijk/irriterend’ draagt. Bij onvoorzichtig gebruik zijn carcinogene effecten niet uitgesloten, is er mogelijk schade voor het ongeboren kind. We raden je aan de damp niet in te ademen en de veiligheidsvoorschriften op je potje zorgvuldig na te lezen. Vraag gerust ook de uitgebreide veiligheidskaart aan. En volg nauwgezet de gebruiksaanwijzingen. Hou dit product ook buiten het bereik van kinderen.

- Is CleanQueen schadelijk voor het milieu?

De chemische formule van CleanQueen is schadelijk voor in het water levende organismen en kan in het aquatische milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. We raden je dan ook sterk aan om het na gebruik op de juiste manier te laten recycleren (via het containerpark of de groene box).

- Hoe moet ik CleanQueen recycleren?

Als je potje CleanQueen uitgewerkt is, breng je het naar het containerpark als ‘Klein Gevaarlijk Afval’. Dan wordt het op de juiste manier verwerkt, zodat de schade aan het milieu wordt beperkt.

 

Over het bestellen en de verzending:

- Hoe lang duurt het voor mijn bestelling bij mij is? 

CleanQueen wordt vers gemaakt van zodra je bestelt en verzonden met bPost. Reken op 5 à 6 werkdagen.

- Naar welke landen verzenden jullie?

Voorlopig beperken we onze verzendingen tot België en Nederland. In België versturen we via bpost, dat kost 5,70 euro. Naar Nederland versturen we voordelig via dpd, dat kost 10,50 euro. Wil je dat we ergens anders naartoe zenden? Dat kan misschien ook wel, maar dan neem je best even contact op via de chat.

- Wanneer moet ik bijbestellen?

De CleanQueen formule blijft op zijn krachtigst tot 6 maanden na opening maar is minstens een jaar houdbaar. Elk potje dat je wordt toegestuurd is vers voor je gemaakt, zodat je het zo lang mogelijk kan gebruiken. Bij zeer intensief gebruik kan het natuurlijk zijn dat je best sneller vervangt.

- Kan ik CleanQueen als professioneel (juwelier) bestellen?

Dat kan zeker. Wij bieden een service op maat voor professionelen die CleanQueen zelf willen gebruiken of CleanQueen willen verkopen aan hun klanten. In dat geval neem je best ook even contact met ons op via mail of chat.

- Hoe komt het dat ik kristalvorming zie in het product?

CleanQueen bewaar je best op kamertemperatuur. Wanneer het te koud heeft gestaan, treedt er kristalvorming op in de vloeistof. Zet dan het potje in een warmere omgeving (vb. op de radiator) en de kristallen zullen terug verdwijnen. Dat heeft voor alle duidelijkheid geen invloed op de werking. Vervang desnoods het potje door een nieuw te bestellen en laat het oude recycleren via het containerpark.